2010. július 1., csütörtök

Szeretetvarázs takarók - blokkméret

Orsolya is elkészített egy blokkot, ő kb. 16 cm-re mérte. Kérdésem, hogy más is horgolt-e már a mintából, ha igen, mekkora lett? Szerintetek megoldást jelent a méretkülönbségekre az, hogy a kisebbeket még egy sorral körbehorgoljuk? Akinek van ötlete, tapasztalata, kérem jelezze!



Szép, ugye? :)))

20 megjegyzés:

Zsófi írta...

Ha ugyanabból a fonalból, ugyanazzal a tűmérettel horgoljátok, akkor nem lesz gond. Az általad bemutatott blokk sem 14 centis, hanem nagyobb, mert mérés előtt blokkolni szoktuk...
1-2 centit simán meg lehet oldani.
No para!

(Ha mégis bántó a különbség, akkor összehorgoláskor még hozzá lehet adni, el lehet venni.)

wondrlanding írta...

Ez megnyugtató, magam is erre gondoltam, de jó hallani a véleményeteket.
Írtam már korábban, hogy mindenki blokkolja méretre/formára az elemeket, akkor biztosan nem lesznek nagy eltérések.

aarkus írta...

Amennyire én láttam a fotón, Karina a blokkját blokkolás előtt mérte, ez utóbbi 16-ost meg blokkolás után a gazdája. Ráadásul a nagyiminta kifejezetten rugalmas, szerintem sem lesz gond. És az tényleg fontos, hogy ki-ki a maga darabjai blokkolásánál igyekezzen a 14-es méretet megcélozni.

Silerika írta...

Megérkezett a fonalunk a Barkától, köszönjük szépen!Jók azok a takarók is, amit átküldtél Eszter. Lehet, hogy abból választok, hisz egy egészet fogok készíteni!

Melinda írta...

Én még nem tudok nyilatkozni, úton vannak felém a gombócok, de úgy vélem, megoldható, hogy méretre blokkolja mindenki a maga kockáit.:)
Kérdésem, hogy ezen új információ ismeretében mi a blokkolás utáni kívánt méret?

Marcsimami írta...

Ma vettem át a fonalakat és rögtön meghorgoltam egy négyzetet. 3-as tűvel az enyém (blokkolás előtt) 16x16 cm lett.
- Mivel nagyon régen horgoltam, most újra fel kell elevenítem a technikát. -
Hmmm... valószínűleg túl lazán horgolok.
Most újra elkészítek egyet, de 2,5-ös tűvel és az eredményről beszámolok Nektek.

Adriana írta...

Ma megérkeztek hozzám a Barka fonalak,köszönet érte mindenkinek. Már ki is próbáltam, sikerült 4 darab blokkot megcsinálnom 14,5x14,5 méret lett egy blokk.
Adriana

borsoo írta...

Blokkolás előtt mértem a látható darabot. Le tudnátok írni, hogyan lehet méretre blokkolni? Bocsánat, hogy ilyet kérdezek, de még sosem csináltam ilyesmit, annyit olvastam a blokkolásról, hogy nedvesítés/ vizezés és utána kigombostűzve törülközőn szárítás. Most szárad épp ez a blokk és úgy néz ki 15x15-ös lesz. Tudnék ebből valahogy még kisebbet csinálni???
Orsolya

Marcsimami írta...

Dilemma!
Hogyan készítsek 14x14 cm-es blokkot?
Elkészítetem egy mintadarabot 2,5-ös tűvel is, így 15x15 cmm-es lett a blokk. (Így kicsit markánsabb a tapintása.)
Most mit csináljak???
Horgoljam 3-assal és akkor 16x16-os lesz, esetleg 2,5-össel 15x15-ösre, vagy hagyjam el az urolsó sort? - Megjegyzem az uróbbi nem lenne szerencsés, mert a tervező nagyszerű koncepcióját felborítaná. -
Várom az instrukciókat, hogy folytathassam a munkát.

Maczyka írta...

Ide is megérkeztek a fonalak, este ügyködök az ügyön :)

Maczyka írta...

No, blokkolás előtt 15x15-ös, de max. nem húzom meg annyira blokkoláskor :) (meg megpróbálok szorosabban horgolni) A nagyi elég rugalmas, mint írták, és egy sor kb. 1 cm (+-pár mm), szóval szerintem nem lesz akadálya annak, hogy nagy különbség esetén a kisebbre horgolt plusz sor megoldja, a kisebb különbségeknél meg szerintem simán elviszi az összehorgolás meg a négyzetek, ha jól sejtem, blokkolva is fognak annyi rugalmassággal rendelkezni.

Karina írta...

Bocsánat, csak most látom ezt a bejegyzést. Én valóban nem blokkoltam és nem horgolok lazán. Szerintem, mindenki tartsa azokat a kötöttségeket, amiket meghatározott Eszter, 2-2 sor egy színból, adott fonal és 3-as tű, akkor nagy baj nem lehet, mert a szemszám azonos kell legyen és összeállításnál úgyis nyújthatók a blokkok, ha kell. Szép lesz ez. A nagyinégyzet plána jól nyúzható, alakítható.
A horgo-blogos takarónál nagyobb különbségek is adódtak mint egy-egy centi, a minta is, fonal is más, mégis össze lehet hozni őket :)
szép hétvégét!

aniko66 írta...

Nekem is szorosabban kell horgolni, úgy kijön a 14x14!

cskata írta...

segítséééééég! mi az,h blokkolás előtt és után? én még nem csináltam nagyinégyzetet,segítsetek lécci. ha kész vagyok a négyzettel,akkor még mi a teendő? blokkolni kell? az mi?
ma érkezett meg a fonal,és ma el is kezdeném.
köszi Lányok!!!!

wondrlanding írta...

Nagyon köszönöm az információkat Lányok!
Mindezek tükrében: 15x15-re blokkolt legyen a kész méret, mindenki horgoljon 2 sor/színt, és az ehhez neki megfelelő tűméretet használja. Szerintem így működni fog a dolog.

aarkus írta...

Eszter,
a blokkolásról és a kilógó szálvégek eltüntetéséről nincsen olyan tuti linked (videód), mint amit a kockák összehorgolásáról is föltettél? Úgy tűnik, többen is hasznát vennénk.

wondrlanding írta...

A szerdai Barka hírlevélben írta Varga Gabi-Barkafonal, hogy a mai kötősuliban Ahama pont a blokkolásról fog írni:)))))
Még nincs fent, de a linket idemásolom:
http://www.barkafonal.hu/shop/blog/

Silerika írta...

Eszter, és a többieknek is! http://attic24.typepad.com/weblog/2010/06/progress.html a szálvégek elvarrásához segítséget itt találtok az egyik fotón. Tűbe fűzi a szálat, és elbújtatva dolgozza be. Jó munkát mindenkinek!! :o))

Adriana írta...

A kilógó szálvégeket én menet közben szoktam eltüntetni, az adott sorban, ahol az új színt csatlakoztatom, és szépen ráhorgolom a mintát.
Ezt a sarkakban csinálom mivel ott 6 egyráhajtásos pálca alatt elfér az elötte kilógó szálvég is. Ha még így is marad valamennyi kilógó szál azt tüvel dolgozom el a munka hátsó felén, láthatatlanul bele öltögetem az egyr.pálcákba. Remélem,hogy érthetö volt amit írtam.

cskata írta...

igen igen,köszi én is,nekem ez nagyon hasznos infó volt! :) közben néztem hasonló videókat is,és remélem én is meg tudom csinálni. a próba darabon csomóztam az új színt,de látom,h mindenki szépen eldolgozza csomó nélkül. én most sajátítom el ezt a dolgot. remélem eredményesen.:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...